Codename Zipper zoekt acteurs, figuranten en vrijwilligers

DEN HAM – Op 6 april 1945 is Brinkdorp Den Ham bevrijd door de Canadese Manitoba Dragoons. In mei 2020 komen dit en nog veel meer Hammer verhalen uit de oorlog samen in het locatietheaterspektakel “Codename Zipper”. Om dit project te laten slagen zijn de organisatoren op zoek naar acteurs, figuranten en vrijwilligers uit Den Ham, Twenterand en omgeving. Op 10 december om 19.00 uur vindt hiervoor een informatiebijeenkomst plaats in het gebouw van Muziekvereniging juliana aan de Slingerweg.

In de periode 1 tot en met 9 mei 2020 wordt de muziektheatervoorstelling Codename Zipper verschillende keren opgevoerd in de pastorietuin onder de toren van de Hervormde Kerk in Den Ham. In het locatietheater komen Hammer verhalen uit de oorlog tot leven door de ogen van de jonge, nieuwsgierige Daan.

Daan en zijn opa

Als zijn opa overlijdt, blijft Daan met veel vragen achter. Hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan en bezoekt het dorp waar zijn opa niet over wilde spreken; Den Ham. Daar wordt Daan geconfronteerd met de heftige gebeurtenissen uit het verleden. De Australische Dambuster Leslie Gordon Knight stortte in 1943 met zijn vliegtuig neer, net buiten het dorp. De bemanning weet op miraculeuze wijze te overleven. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Het jonge meisje ‘Lieneke’ woont bij dokter Kohly in huis. Zij ontvangt geïllustreerde brieven van haar ‘oom Jaap’.  Is zij wel echt het nichtje dat ze beweert te zijn? Als Daan erachter komt dat het Hammer Verzet zelfs is verraden, besluit hij het verleden nog dieper in te duiken. Hoe is het afgelopen met de verzetsstrijders? En wat had zijn opa hiermee te maken?

Codetaal

Al deze bijzondere verhalen komen terug in het locatietheaterspektakel Codename Zipper, naar de Canadese codenaam voor het brinkdorp. Op basis van ideeën van de Hammer theatermaakster Annely Noeverman, wordt nu door Laurens ten Den een theaterscript. Ten Den is onder meer bekend van Van Jonge Leu En Oale Groond, Het Verzet KraaktStork en Hannah van Hendrik. Ook Muziekvereniging Juliana, Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop, het Historisch Schouwspel en de basisscholen in Den Ham zijn actief betrokken bij Codename Zipper.

 

Acteurs, figuranten en vrijwilligers

Om Codename Zipper mogelijk te maken zijn acteurs, figuranten en vrijwilligers onmisbaar. Daarom wordt op 10 december een informatiebijeenkomst georganiseerd in het gebouw van Muziekvereniging Juliana aan de Slingerweg. Mensen uit Den Ham, geheel Twenterand en daarbuiten worden uitgenodigd om zich te melden. Aanmelden kan ook tijdens het Historisch Schouwspel op zaterdag 7 december. Codename Zipper bezet dan één van de stands op de markt.

 

75 jaar bevrijding

Het doel van Codename Zipper is om de bijzondere verhalen uit de oorlogstijd door te geven aan komende generaties. Zodat voor altijd duidelijk blijft: onze vrijheid is bevochten en daarom kostbaar. Iets om elke dag te koesteren.